Osteopati er anerkendt som en sundhedsprofession i Danmark og reguleret af Sundhedsstyrelsen. Det er en veletableret praksis, der fokuserer på diagnosticering og behandling af muskuloskeletale problemer og andre sundhedsrelaterede tilstande ved brug af manuelle teknikker. Osteopati hviler på principperne om kroppens naturlige evne til at helbrede sig selv og forstår, at struktur og funktion er tæt sammenknyttet.
Ofte stillede spørgsmål
En osteopat anvender manuelle teknikker og en holistisk tilgang til patientens sundhed. Trinene i en osteopatisk behandling inkluderer undersøgelse og vurdering, diagnose, udarbejdelse af en behandlingsplan, anvendelse af manuelle teknikker som manipulation og mobilisering, rådgivning om øvelser og livsstilsændringer, samt opfølgning for at monitorere fremskridt.
Osteopatisk behandling tilpasses den enkelte patient med det formål at lindre smerte, forbedre bevægelsesområdet og styrke kroppens naturlige helingsproces. Det er afgørende at søge behandling fra en autoriseret og kvalificeret osteopat for at sikre korrekt og sikker udførelse af behandlingen.
Osteopati er generelt en skånsom behandlingsform og er ikke nødvendigvis smertefuld. Hvis der opstår smerter under behandlingen, skyldes det ofte, at osteopaten adresserer problemområder, der kan have gavn af behandling. En vis grad af ubehag kan derfor forekomme, men det er ikke det primære mål med behandlingen.
Individuel respons på osteopatisk behandling varierer, men de fleste vil opleve effekt efter første behandlingssession.
Reaktionen efter en osteopatisk behandling varierer fra person til person og afhænger af behandlingsintensiteten. Nogle kan opleve en forværring i dagene efter behandlingen, mens træthed er en normal reaktion.
Det er hårdt for kroppen at modtage behandling, da vi sætter den i gang med at arbejde for at forbedre kroppens egen autokorrektion, som har til opgave at skabe homeostase, altså balance i forskellige systemer. Det bruger kroppen energi og ressourcer på, hvilket kan medføre træthed og udmattelse – eventuelt også influenzalignende symptomer.
En behandlingsreaktion kan vare op til 72 timer efter behandlingen. Du kan også opleve, at dine smerter blusser op eller flytter sig. For de færreste kan smerten i værste fald ikke reduceres, hvilket betyder, at autokorrektionen ikke virker.
For andre kan det blive lidt bedre og derefter lidt værre igen, og sådan kan det fortsætte, mens kroppen forsøger at rette op på tingene.
Langt de fleste opnår heldigvis en ukompliceret helingsproces uden forværring eller tilbagefald.
Det ødelægger ikke behandlingen at dyrke sport, men spørg endelig din terapeut. Nogle former for arbejde eller træning kan, uden at patienten ved det, bidrage til mere dysfunktion.
Jo mere du belaster kroppen, desto mere træt og øm kan du blive samme dag og dagen efter. Hold derfor igen så meget som muligt, så dit aktivitetsniveau holdes på et minimum.
Osteopati og fysioterapi deler lignende mål, men adskiller sig i tilgangen. Osteopati fokuserer på manipulation af kroppens strukturer, mens fysioterapi involverer øvelser, terapeutiske metoder og apparater.
Både osteopati og kiropraktik sigter mod smertelindring og forbedret bevægelsesfunktion, men adskiller sig i tilgangen. Kiropraktik fokuserer primært på rygjustering, mens osteopati har en bredere tilgang til hele kroppen og dens strukturer.
Ja, osteopati kan tilpasses til patienter i alle aldre, herunder børn, voksne og ældre, og behandle en bred vifte af kropslige problematikker.
Osteopati er en manuel behandlingsform, som er baseret på naturvidenskabelige fag som eksempelvis anatomi, neurologi, biomekanik, sygdomslære, og fysiologi.