Skip links

Hvorfor gør det ondt pludseligt

Treat and Build tilbyder patienter og klienter den seneste evidensbaserede praksis inden for Osteopati og Fysioterapi. Vi sikrer målbare, realistiske og tilfredsstillende resultater ved at teste og evaluere under den første session for at kvalificere og kvantificere vurdering, diagnose og behandlingsmetode.

Hvorfor gør det ondt pludseligt

Smerte ud af det blå

Hvorfor gør det ondt pludselig? Menneskets krop er designet til overlevelse. Med kroppen mener vi dine organer, herunder nervesystemet, som holder dig i live.

Du er ikke et knæled eller en muskel, du er dit nervesystem, som indeholder dine tanker, instinkter, følelser og personlighed.

Din nyre er vigtigere end dit knæ, derfor vil dit nervesystem altid prioritere at belaste et knæled eller en muskel for at støtte eller gøre plads, så dine organer kan arbejde med bedst kapacitet.

Her er et nemt eksempel, som du kan relatere til: Husker du, når du har overspist, så læner du dig tilbage for at gøre plads til maven, eller når du har ondt i maven, så kryber du ind til maven for at støtte og mindske smerte. Dermed er dit muskuloskeletale system en slave for dine organer, styret af nervesystemet. Et andet eksempel, som du kan afprøve nu, mens du læser denne artikel, er at læse noget småt og se, hvordan automatisk dit nervesystem befaler dine muskler til at føre nakken tæt på skriften.

Har du dårlig hørelse på begge ører, så vil du automatisk tale højt eller nærme dig lydkilden. Har du dårligt hørelse på det ene øre, så vil du automatisk dreje hovedet, så du kan høre tydeligere. Det samme gælder for de andre, ikke nævnte, kroppens organer.

Nu ved du, at dit nervesystem vil altid befale dine muskler til at reagere på en måde, så dine organer kan overkomme en irritation, inflammation eller for at kunne løse en opgave på bedst mulig måde. Dette resulterer i, at din krop kompenserer for at netop opgaven løses. Når kroppen ikke kan kompensere mere, opstår der smerte i leddene, lednære strukturer såsom ledbånd eller i musklerne, og i værste fald, hvis du ikke lytter til din krop og heller ikke gør noget ved det, men bliver ved med at bide smerten i dig frem for at lave et synstjek (altså ligesom biltjek eller tandlægetjek) og eventuelt en behandling hos en osteopat, så vil smerten opstå i nerven, og på den måde vil dit nervesystem sikre, at du ikke kan bevæge dig mere. Vi har et ordsprog, som siger, “Gud vil tilgive dig for dine synder, men din krop vil ikke tilgive dig, hvis du ikke behandler den godt.”

Hvorfor en osteopat? En osteopat er uddannet og trænet til at se kroppen som en helhed og dermed behandle hele kroppen. Vi kender til kroppens bevægemønster og kompensationsstrategier, og ikke mindst kan vi spore og finde årsagen i langt de fleste sager, altså roden til problemet. Vi som osteopater kan også rådgive dig i, hvad du skal afholde dig fra, for at stoppe skaden, og ikke mindst kan vi designe specifikke øvelser for at modarbejde den unaturlige kompensation.